Hvorfor får man gråt hår?

Hvorfor får man gråt hår?

Håret har, som mange andre af kroppens funktioner, ikke den samme vitalitet hele livet. Det som gør at dit hår fremstår farvestrålende, sundt og flot er blandt andet pigmentet i håret. Når håret bliver gråt, er det fordi at produktionen af det fine pigment stopper. Det kan sammenlignes med en tusch der løber tør for farve. Så er der ikke mere at komme efter, og derfor bliver håret lige så stille gråt. For mænd begynder tuschen at løbe tør i midten af 20’erne og for kvinder begynder pigmentet at rende ud omkring de 30 år.

Hvordan bliver håret gråt?

I hovedbundens øvre hudlag findes der melaninproducerende celler også kaldet melanocytter. Det er præcis disse som danner pigment til håret. Du har måske hørt om stoffet melanin i daglig tale, som netop er dette farvegivende pigment. Pigmentet overføres altså til håret via disse celler. Når melanocytterne begynder at dø, er der altså ikke længere nogen kilde til pigmentet, og håret bliver derfor gråt. Hver eneste hårsæk har sin egen aldringsproces, hvilket også er årsagen til at der kan gå år imellem at forskellige hår bliver grå. Der er også forskel på hvor på kroppen hårene befinder sig på kroppen. Oftest rammes næsehårene først. Herefter er det hovedhårene, så skægget, dernæst kropsbehåringen og til slut øjenbrynene.

Arveligt gråt hår

Alle mennesker bliver født med hår som har en genestisk kode for hvornår det bliver gråt. Aldringsforløbet for dit hår, har altså været bestemt siden du blev til. Typisk vil ens eget hårfarveforløb være lignende andre familiemedlemmers. Hvor i verden dine gener stammer fra har også betydning for din hårfarves levetid. Typisk vil de tidligst ramte være kaukasiske, som i gennemsnit bliver gråhårede i midten af 30’erne. Personer med asiatisk afstamning vil blive ramt i slutningen af 30’erne og personer med afrikansk afstamning vil først blive ramt i 40’erne.

Andre årsager til gråt hår?

Brintoverilte

Flere undersøgelser taler for at brintoverilte også er medvirkende til at skabe det grå hår. Kroppens egen hydrogenperoxid, som også er det vi kender som brintoverilte, kan være en af årsagerne til gråt hår. Dette er fordi at hårrødderne, ifølge forskerne, kan lagre en smule af stoffet i sig. Når hårsækkene er blevet ældre, jo mere brintoverilte kan de indeholde. Således skulle den normale produktion af melanin blive blokeret med tiden. Dernæst bliver håret gråt, og senere hvidt dels på grund af den øgede mængde af brintoverilte og den svækkede produktion af pigment.

Rygning

Forskning har forbundet rygning med en tidligere aldring. Denne tidligere aldring påvirker både kroppens indre og ydre. Derfor er håret også langt mere tilbøjeligt til at blive gråt end folk som ikke ryger. Ifølge en undersøgelse i 2013 fremgik det at rygere var to og en halv gang mere tilbøjelige til at udvikle gråt hår.

Stress

Sygdom og stress kan have de medfølgende bivirkning at håret i større eller mindre grad kan falde af. Herefter ses det ofte at det nye udvoksede hår har en lysere tone, og altså er mere gråligt end tidligere. Kroppen er ude af balance når den er stresset og dette påvirker ofte hormonerne, som også befinder sig i hårcellerne. Derfor kan dette påvirke nuancen af håret. Regelmæssig motion reducerer stress samtidig med at det har en gavnlig indvirkning på dit hår, da motion har en positiv effekt hvis man vil modvirke gråt hår. Generelt er det en fordel at have en sund livsstil med sunde vaner, således at kroppens systemer ikke bliver belastet yderligere. Det er sådanne belastninger der blandt andet kan ses på hårkvaliteten samt hårfarven.

Manglende næringsstoffer

Det er yderst vigtigt at du får de rette nærende stoffer for at manglende nærig ikke påvirker dit hår og hårfarve. Vitaminer som er vigtige er især vitamin B12. Dette vitamin finder du blandt andet mange fisk (især laks, tun og sardiner) samt i æg. Derudover bør man ikke have et stort forbrug af kaffe og alkohol. Vitamin E indeholder også antioxidanter som bidrager til at forhindre udviklingen af grå hår.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Previous Post
Stress og hårtab

Stress og hårtab

Next Post

Alt om hårtab