De fleste af os ville ønske, at der fandtes en nem kur mod hårtab, der garanteret virkede.
Der gives desværre ingen klippefaste garantier. Men et af de produkter, som videnskaben anbefaler mod hårtab, er minoxidil (det aktive stof i produktet Regaine). Minoxidil fås i håndkøb, så du behøver ikke recept.
Desværre virker Minoxidil ikke på alle med hårproblemer. En tommelfingerregel siger, at Minoxidil virker på 60% af brugerne. Stoffet er en såkaldt vasolidator. Det betyder, at stoffet åbner blodkarrene, så der kommer mere blod til de områder, hvor du har påført det. Blodet indeholder ilt og vigtige næringsstoffer, som styrker og nærer dit hår i både hvile og vækstfasen. Resultatet er et stærkere og mere tæt på. Hvis du altså er blandt de 60%, som stoffet virker på. Minoxidil blev oprindeligt testet på folk med forhøjet blodtryk, og det viste sig, at netop 60% af forsøgspersonerne oplevede øget hårvækst. I 1988 blev stoffet godkendt som middel mod hårtab af de amerikanske sundhedsmyndigheder.
Minoxidil er er et af de kun to stoffer, som den amerikanske sundhedsstyrelse (FDA) godkendt som middel mod hårtab ( det andet er finasterid) . Minoxidil er godkendt som middel mod arveligt mandligt ( og kvindeligt) hårtab. Men klinikere anbefaler også, at du bruger Minoxidil mod andre typer af hårtab som
- Pletskaldethed (autoimmun sygdom hvor patienten får runde skaldede pletter)
- Hårtab på grund af stress
- Tyndt skæg
- Tynde øjenbryn
- Cancerbetinget hårtab
Her er det vigtigt at huske på, at forskningen ikke er særlig fyldestgørende, når det kommer til andre former for hårtab. Dog viser et såkaldt metastudie udført af forskere fra Thailand, at Minoxidil både kan have god effekt på arveligt mandligt hårtab og kvindeligt hårtab og virke på andre hårsygdomme som f.eks. en mild udgave af pletskaldethed, Men ved svære tilfælde synes Minoxidil ikke at hjælpe.
Minoxidil kan måske også hjælpe på stressrelateret hårtab, tyndt skæg og tynde øjenbryn samt afkorte tiden, før håret vokser ud igen på mennesker i cancerbehandling. Men disse studier er så små, at vi ikke kan være sikre på, at Minoxidil virker på disse tilstande.
En tommelfingerregel blandt fagpersoner lyder, at Minoxidil stopper hårtab hos 30% af brugerne, giver ny hårvækst til andre 30% og er virkningsløst blandt de sidste 20%. Ny forskning peger dog på, at 50% af brugerne kan bremse hårtab med Minoxidil, hvis brugerne vel at mærke ikke stopper med at bruge midlet.
Du skal ikke være helt skaldet
Minoxidil virker kun, hvis du stadig har aktive hårsække på hovedet. Hvis du er helt skaldet og har været det i nogen tid, vil hårsækkene sandsynligvis være døde eller så inaktive, at Minoxil ikke kan stimulere dem til hårvækst
Virker bedre på mennesker under 40
Du skal bruge Minoxidil i mindst fire måneder for at finde ud af, om midlet virker på dit hårtab. Husk i denne forbindelse, at du taber alt dit nye hår på tre-fire måneder, hvis du stopper med at bruge stoffet.
Minoxidil ser ud til at være mest virkningsfuldt blandt mennesker under 40 år. Er du over 40 kan det måske stadig betale sig at bruge stoffet, men effekten bliver mindre. Stoffet er ikke testet på personer over 65 år.
Minoxidil sælges i dag i både 5% og 2% opløsninger. 5% opløsningen giver væsentligt bedre resultater end 2% varianten. Et studie fra 2002 viser, at 5% opløsningen giver væsentligt bedre resultater hurtigere og får samtidig 45% også mere hårvækst. Studiet blev gennemført, efter at testpersonerne havde brugt Minoxidil i 48 uger. Der kan gå op til et år, før du kan se de endelige resultater af behandlingen.
Du kan også finde 10% Minoxidil opløsning på markedet. Men overraskende nok ser denne stærkere opløsning ud til at virke dårligere end 5% opløsningen ifølge et ægyptisk forskningsstudie fra 2019
Minoxidil har få bivirkninger
Minoxidil har få bivirkninger. En sædvanlig bivirkning er rødme og hudirritation, der hvor midlet påføres hovedbunden. I visse tilfælde kan midlet forårsage større risiko for, at brugeren bliver solskoldet. Nogle brugere kan også blive allergiske overfor midlet, og så skal du naturligvis ikke bruge midlet. Det er vigtigt at søge læge, hvis du bruger Minoxidil og oplever
- Brystsmerter
- Hovedpine
- Svimmelhed
- Besvimelse
- Hjertebanken
- Følelsesløshed
- Opsvulmet ansigt, hænder, fødder
- Hurtig vægtøgning
Hvordan du bruger Minoxidil mod hårtab
Minoxidil skal påføres hovedbunden to gange om dagen.
- Sørg for at din hovedbund er tør, når du påfører det.
- Påfør 1 ml Minoxidil (eller hvad din læge har ordineret dig)på de tynde steder
- Massér det blidt ned i hovedbunden
- Vask hænderne grundigt efter at du har påført Minoxidil
- Tør ikke dit hår med en hårtørrer efter du har påført Minoxidil
- Lad stoffet tørre to-fire timer, før du f.eks. vasker håret
- Hvis du oplever bivirkninger eller får en allergisk reaktion stop straks med at bruge stoffet og kontakt din læge.