Aftager hårtabet med alderen?

Mange er usikre på, hvordan et hårtab forløber. Det kigger vi på i det her blogindlæg. Overordnet oplever mange, at hårtabet aftager med alderen, men ikke alle. Det skyldes en lang række forhold, som vi forklarer nedenfor.

Mange ved, at det mandlige kønshormon testosteron spiller en central rolle i mænds hårtab, Enzymer omdanner noget af testosteronet til dihydrotestosteron. Også kaldet DHT. Kroppen bruger blandt andet stoffet til at opbygge kønsorganer, gøre stemmen dybere og stimulere skæg- og hårvækst på kroppen.

Men ikke ovenpå hovedet.

DHT hovedårsagerne til mandligt hårtab

Her er DHT faktisk en af hovedårsagerne til mandligt hårtab. Stoffet binder sig til hårsækkene og får dem til at skrumpe og svinde ind, så de dør, og du taber håret. Det spiller også ind, når du måske oplever at hårtabet bliver mindre, når du bliver ældre.

Hvorfor?

Dit testosteronniveau falder med alderen. Det betyder, at kroppen også producerer mindre DHT, og derfor er der mindre af stoffet til at binde sig til hårsækkene. En anden årsag kan være, at dine tilbageværende hårsække er mere modstandsdygtige overfor DHT.

Derfor er der mange, der oplever, at hårtabet aftager med alderen. Men det gælder naturligvis ikke for alle. For andre ting spiller også ind:

DHT-følsomhed

Selvom dit testosteron niveau falder, bliver nogle hårsække med alderen mere følsomme overfor DHT, så selv lavere niveauer af DHT kan forårsage hårtab.

Hårproduktionscyklussen ændres
Med alderen kan hårets vækstfase (anagen) blive kortere og hvilefasen (telogen) længere. Det kan betyde at flere hår falder af, og færre nye hår vokser ud. Hårsækkene dør ikke nødvendigvis, men bliver inaktive og afstøder hårstråene i længere perioder.

Arvelighed
Hårtab er i høj grad genetisk bestemt. Hvis du er disponeret for hårtab, vil du opleve det uanset dit testosteronniveau. Generne kan også påvirke dine hårsækkes følsomhed overfor DHT.

Hormonelle forandringer
Selvom dit testosteronniveau falder er der også andre hormonale forandringer på spil, der kan påvirke dit hår. Kvinder kan f.eks. opleve hårtab i overgangsalderen.

Sygdom
Stress og andre sygdomme som f.eks. sygdomme i skjoldbruskkirtlen kan føre til hårtab. Hvis sygdomme bliver behandlet, kan du opleve at håret kommer tilbage.

Livsstil
Hvis du ændrer din livsstil, kan det også påvirke dit hårs sundhed. Får du ikke tilstrækkeligt med de nødvendige næringsstoffer og vitaminer kan du tabe håret. Mange bliver mere ”ligeglade ” med kost og motion, når de bliver ældre, og det kan påvirke håret.

Selvom mange faktorer spiller ind i dit hårtab, kan du stadig gøre meget for at mindske dit hårtab. Sørg for at få de rigtige næringsstoffer, tag sygdom alvorligt, og bliv behandlet. Du kan også prøve lægemidlerne minoxidil eller finasterid mod dit hårtab, tage kosttilskud som biotin og bruge en god shampoo, der øger blodcirkulationen i hovedbunden. Du kan også vælge at få en hårtransplantation.

Der er meget at gøre. Selvom modne voksne måske oplever, at deres hår bliver tyndere over tid, kan selve processen med hårtab blive langsommere i de senere år. Det er dog vigtigt at anerkende individuelle variationer; nogle mennesker oplever betydeligt hårtab gennem hele deres liv, mens andre kan se en mærkbar aftagning eller stabilisering efter en vis alder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Previous Post

Fører Kreatin til hårtab?